2020

QUARANTINE TEA TALK

Sesi bual bicara ini diadakan secara dalam talian pada 20 Mei 2020, jam3 petang. Video rakaman boleh dilihat pada pautan ini

Kerjasama MBBY dengan CBBY

Penularan pendemik Covid-19 di seluruh dunia telah memberi kesan kepada semua, termasuk kanak-kanak.

Untuk membantu kesedaran dan pemahaman tentang pendamik ini, Zhang Mingzhou, Presiden International Board on Books for Young People (IBBY) telah melancarkan program penterjemahan dan pembacaan iaitu “Picture Books about COVID-19 for Children Around the World”, dan semua ahli IBBY digalakkan untuk sama-sama menggerakkan program ini.

Sebagai rakan kerjasama yang menganggotai Jawatankuasa Eksekutif IBBY, MBBY menyambut baik hasrat ini dan bekerjasama untuk menjayakan program ini dengan menterjemahkan 11 buah buku berkaitan dengan pendamik ini daripada Life Tree Books ke dalam bahasa Malaysia.

Selain itu, orang ramai boleh melayari laman sesawang www.lifetreebooks.org.cn untuk sama-sama menikmati cerita cerita yang telah diterjemahkan ke dalam Bahasa Inggeris. 

Program Bercerita di Kampung Orang Asli Sungai Bumbun

MBBY telah bekerjasama dengan Symphony Life Berhad untuk mendekati kanak-kanak Orang Asli dengan mengadakan Program Bercerita di Kampung Orang Asli Sungai Bumbun, Pulau Carey.

Program yang diadakan pada 16 Februari 2020 ini telah disertai seramai 30 orang kanak-kanak orang Asli. 

Pelbagai aktiviti diadakan termasuk bercerita dan membaca bagi memupuk semangat membaca dan belajar dalam diri mereka. 

Symphony Life turut memberi sumbangan beg dan alat tulis kepada kanak-kanak yang hadir dalam program tersebut. 

Hari Buku Kanak-kanak Antarabangsa 2020

Selamat menyambut Hari Buku Kanak-kanak Antarabangsa. Hari ini diraikan pada 2 April setiap tahun.  Pada tahun ini, MBBY meraikannya dengan sesi membaca dan bercerita dalam talian. Dengan tema “A Hunger for Words”, beberapa ahli MBBY telah mengambil bahagian dengan membaca dan bercerita secara dalam talian. Video sesi bercerita ini ditonton di media sosial MBBY seperti Facebook dan YouTube (Bercerita@MBBY).